Co je to medovina? - Soutez medovin

Soutěž medovin
Přejít na obsah
Co je to medovina?
Dnem 1.12.2018 vstoupila v platnost vyhláška č. 248/2018 Sb., která vymezila medovinu jako nápoj vyrobený definovaným způsobem a z definovaných surovin. Z pohledu medoviny se jedná o velký krok kupředu, protože se pod názvem „medovina“ přestanou skrývat různé alkoholické nápoje nevalné chuti a kvality (momentálně platí přechodné období, které skončí k 1. prosince 2019. Od tohoto data musí všechny nápoje splnit uvedené povinnosti)
Z definice vyplývá, že pokud je nápoj označený jako „medovina“, musí být hlavní surovinou při výrobě včelí med a voda. V případě ovocných medovin lze vodu při výrobě částečně nahradit ovocnou šťávou.

Z pohledu nových definic nemá medovina (medové víno) specifikován minimální obsah cukru. Pro spotřebitele to bude znamenat, že se podobně jako u vína bude muset při nákupu zajímat o cukernatost nápoje. Nabídka kvalitních medovin vyráběných tradičním postupem se tak dozajista rozšíří.

Při výrobě medoviny se nesmějí používat barviva. Přídavek bylinných extraktů, popř. kuléru (barviva na bázi cukerného karamelu) je možný pouze u dezertní medoviny.

Medovina s označením „Vyrobeno za studena“ (nebo „Vyrobeno studenou cestou“) nesmí při výrobě zahrnout proces vaření medového roztoku. Při rozpouštění medu ve vodě jeho teplota nesmí přesáhnout 40 °C.

Medovina nebo též medové víno
Je nápoj vyrobený alkoholovým kvašením pouze včelího medu, vody a kvasné kultury s možností přidání ovocné šťávy, ovoce, bylin, bylinných extraktů nebo koření

Dezertní medovina
Je nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu rozředěného ve vodě, ovocné šťávě nebo směsi vody a ovocné šťávy v různém poměru za použití kvasné kultury; přídavek lihu, vína, cukru, bylin, bylinných extraktů nebo koření je přípustný

Na výrobu 1000 litrů dezertní medoviny se musí použít nejméně 280 kilogramů včelího medu!

Dezertní medovina se musí při prodeji označit níže uvedenou slovní specifikací dle postupu výroby:
  • s přídavkem lihu
  • s přídavkem cukru
  • s přídavkem vína
  • s přídavkem (uvede se použitá kombinace výše uvedených složek)

Smyslové požadavky na medovinu

vzhled
barva
vůně a chuť
dezertní medovina
čirý, jiskrný, přípustná opalescencezlatohnědáharmonická
medovina
(medové víno)
čirý, jiskrný, přípustná opalescence a kvasničná sedlinka
odpovídající použitému druhu medu a dalších surovin
harmonická
Chemické požadavky na medovinu
druh
obsah etanolu (v obj.%)
obsah těkavých kyselin v g/l nejvýše
obsah cukru (g/l)
bezcukerný extrakt (g/l)
dezertní medovina
nejméně 101,6nejméně 40
nedefinováno
medovina
(medové víno)
nejméně 111,6nedefinovánonejméně 20
Vítejte na stránkách včelařské soutěže medovin!
Český svaz včelařů, z.s., okresní organizace Brno - Město
Marek Linger  (email)
IČO: 64329747
Návrat na obsah