Co je to medovina?
Dnem 1.12.2018 vstoupila v platnost vyhláška č. 248/2018 Sb., která vymezila medovinu jako nápoj vyrobený definovaným způsobem a z definovaných surovin. Z pohledu medoviny se jedná o velký krok kupředu, protože se pod názvem „medovina“ přestanou skrývat různé alkoholické nápoje nevalné chuti a kvality (momentálně platí přechodné období, které skončí k 1. prosince 2019. Od tohoto data musí všechny nápoje splnit uvedené povinnosti)
Z definice vyplývá, že pokud je nápoj označený jako „medovina“, musí být hlavní surovinou při výrobě včelí med a voda. V případě ovocných medovin lze vodu při výrobě částečně nahradit ovocnou šťávou.
Z pohledu nových definic nemá medovina (medové víno) specifikován minimální obsah cukru. Pro spotřebitele to bude znamenat, že se podobně jako u vína bude muset při nákupu zajímat o cukernatost nápoje. Nabídka kvalitních medovin vyráběných tradičním postupem se tak dozajista rozšíří.
Při výrobě medoviny se nesmějí používat barviva. Přídavek bylinných extraktů, popř. kuléru (barviva na bázi cukerného karamelu) je možný pouze u dezertní medoviny.
Medovina s označením „Vyrobeno za studena“ (nebo „Vyrobeno studenou cestou“) nesmí při výrobě zahrnout proces vaření medového roztoku. Při rozpouštění medu ve vodě jeho teplota nesmí přesáhnout 40 °C.
Medovina nebo též medové víno
Je nápoj vyrobený alkoholovým kvašením pouze včelího medu, vody a kvasné kultury s možností přidání ovocné šťávy, ovoce, bylin, bylinných extraktů nebo koření
Dezertní medovina
Je nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu rozředěného ve vodě, ovocné šťávě nebo směsi vody a ovocné šťávy v různém poměru za použití kvasné kultury; přídavek lihu, vína, cukru, bylin, bylinných extraktů nebo koření je přípustný
Na výrobu 1000 litrů dezertní medoviny se musí použít nejméně 280 kilogramů včelího medu!
Dezertní medovina se musí při prodeji označit níže uvedenou slovní specifikací dle postupu výroby:
- s přídavkem lihu
- s přídavkem cukru
- s přídavkem vína
- s přídavkem (uvede se použitá kombinace výše uvedených složek)
Smyslové požadavky na medovinu
vzhled | barva | vůně a chuť | |
dezertní medovina | čirý, jiskrný, přípustná opalescence | zlatohnědá | harmonická |
medovina (medové víno) | čirý, jiskrný, přípustná opalescence a kvasničná sedlinka | odpovídající použitému druhu medu a dalších surovin | harmonická |
Chemické požadavky na medovinu
druh | obsah etanolu (v obj.%) | obsah těkavých kyselin v g/l nejvýše | obsah cukru (g/l) | bezcukerný extrakt (g/l) |
dezertní medovina | nejméně 10 | 1,6 | nejméně 40 | nedefinováno |
medovina (medové víno) | nejméně 11 | 1,6 | nedefinováno | nejméně 20 |