Soutěžní vzorky - Soutez medovin

Soutěž medovin
Přejít na obsah
Požadavky na soutěžní vzorky
U všech medovin v naší soutěži je vyloučen jakýkoli přídavek cukru, umělých (potravinářských) barviv nebo aroma, a to v jakékoli fázi výroby! Nesmí být použita žádná syntetická dochucovadla, sirupy s obsahem cukru nebo barviv. Medoviny musí být připraveny klasickými postupy (za studena či za tepla) pouze z přírodních surovin. Dle druhu medoviny může být při výrobě přidáno koření nebo byliny, případně mohou být do procesu kvašení přidány čisté ovocné šťávy nebo samotné ovoce. Chuťová charakteristika může být rovněž ovlivněna zráním v dřevěných sudech. Použití potravinářského karamelu (kuléru) jakožto barviva na bázi cukru je zakázáno!
Veškerý alkohol musí vzniknout procesem kvašení, medoviny nesmějí být dolihovány.
U medovin se stabilizace zasířením běžně nepoužívá. Pokud výrobce zasíření provedl, musí toto v prohlášení uvést.

Splnění těchto podmínek musí výrobce doložit čestným prohlášením!

Přírodní medoviny
Barva medoviny by měla odpovídat použitému typu medu. Pokud výrobce deklaruje použití jednodruhového medu (např. medovina lipová), hodnotí se charakteristika a vůně tohoto medu v nápoji. U medovin vyrobených z více druhů medu se hodnotí celková vyváženost chuti a vůně. Použitý med, zvolený typ kvasinek a postup výroby jsou hlavními faktory, které mohou ovlivnit chuť a vůni tohoto typu medovin. Jakýkoliv přídavek koření či bylin je v této kategorii zcela vyloučen. V případě barikovaných medovin, nebo medovin zrajících v dřevěných sudech je posuzován rovněž vliv tohoto zrání na celkovou vyváženost nápoje.

Kořeněné medoviny (metheglin)
Barva medoviny může být ovlivněna druhem použitého medu. Lze rovněž použít i částečnou karamelizaci medu při postupu přípravy. U medovin v této kategorii je možné použít i propolis, např. vymytím víček. Jakékoli jiné dobarvení po dokončení kvasného procesu není povoleno! Medoviny mohou být ochuceny přídavkem koření nebo bylin, a to v kterékoli fázi procesu výroby.

Ovocné medoviny (melomel)
Barva a chuť medovin v této kategorii je ovlivněna zejména použitým druhem ovocné šťávy. Ovocná šťáva nebo celé ovoce musí být přidáno do procesu kvašení. Použití koření či bylin není vyloučeno, ale je třeba zdůraznit, že u tohoto typu medovin se hodnotí především zachování vůně a chuti použitého ovoce v kombinaci s vůní a chutí medu!

Barikované medoviny
Barva i chuť je významně ovlivněna způsobem zrání v barikovém sudu nebo s využitím pelet.

Jak jsou soutěžní vzorky uchovávány?
Soutěž probíhá ve spolupráci s Českou barmanskou asociací, která nám umožňuje uložit všechny zaslané vzorky v profesionálních chladících boxech. Vzorky jsou tedy po doručení skladování při konstantní teplotě 12 °C. Snažíme se tímto způsobem zabránit nežádoucím změnám, které by vyšší teplota skladování mohla způsobit.

Vítejte na stránkách včelařské soutěže medovin!
Český svaz včelařů, z.s., okresní organizace Brno - Město
Marek Linger  (email)
IČO: 64329747
Návrat na obsah